Duurzaam, duurzamer, duurzaamst

duurzaam duurzamer duurzaamst

Sinds een jaar zitten we bij Systra ICT in een gloednieuw pand. Alles is op en top geregeld, ook op het gebied van duurzaamheid. Van een warmtepomp tot zonnepanelen, we hebben het allemaal. Toch bestaan er altijd manieren om het nóg beter te doen. En als dat kan, moet het tegenwoordig ook.

 

 Verbruik je jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas, dan geldt de Informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat je alle energiebesparende maatregelen moet doorvoeren die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Tot voor kort controleerde de overheid dit niet, maar daarin is verandering gekomen.

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt een overzicht van erkende energiebesparende maatregelen voor jouw sector. Ook op het gebied van ICT kun je van alles doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere servers of besturingssystemen op één machine te laten draaien. Zo bespaar je op hardware, benut je data efficiënter en verlaag je het energieverbruik.

 

Daarnaast kun je investeren in een inktjetprinter. Met de scanfunctie stuur je documenten direct naar de juiste plek in de cloud en stap je gemakkelijker over naar een paperless office. Ook printen en kopiëren gebeurt verantwoord. In plaats van toners gebruik je inktzakken die tot vier jaar meegaan. In vergelijking tot ‘normale’ printers genereer je 94 procent minder afval en verbruik je 96 procent minder stroom. Dat scheelt heel wat CO2-uitstoot.

 

Of deze maatregelen zoden aan de dijk zetten? Dat denk ik wel. Veel dingen doen we omdat we ze altijd al zo doen. We staan er niet bij stil dat het milieu bij elke investering een rol speelt. En soms kunnen we een stuk duurzamer werken door het proces maar een heel klein beetje aan te passen. Een kwestie van bewustwording dus.

 

Welke maatregelen heb jij al genomen?

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp duurzaamheid?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?