U beschikt over een firewall, heeft een virusscanner geïnstalleerd en draait elke nacht een back-up. Kan niet beter. Of toch wel? In de praktijk zien we dat veel organisaties blind vertrouwen op hun beveiligingshard- en software. Maar met software alleen kunt u uw organisatie helaas niet voor de volle honderd procent beveiligen. Daarom is het van belang om meer te doen.
1. Leid medewerkers op
Vandaag de dag gaan hackers continu de strijd aan met ontwikkelaars van beveiligingssoftware. Social engineering vormt de nieuwste trend. Daarbij doen hackers geen directe aanval op uw systeem, maar zoeken ze naar persoonlijke of vertrouwelijke informatie. We kennen allemaal wel de e-mails met verdachte linkjes. Er hoeft maar één iemand op te klikken om hackers toegang te geven tot uw systeem. Op dat moment heeft de meest geavanceerde beveiligingssoftware geen enkel nut meer. Het is dus verstandig om uw medewerkers op te leiden en bewust te maken van gevaren.
2. Ga zorgvuldig met gegevens om
Klantdata, financiële gegevens en procesbeschrijvingen mogen absoluut niet in verkeerde handen vallen. Toch hoort u in het nieuws vaak over datalekken, die soms grote gevolgen hebben. Want wat doet u als een medewerker een USB-stick met gevoelige data kwijtraakt? Of een mobiele telefoon verliest waarop een CRM-applicatie met alle klantgegevens staat? Dit soort voorvallen leidt tot schade. Qua imago, maar ook financieel. Helemaal nu de meldplicht datalekken is opgevolgd door de General Data Protection Regulation, die nog strenger toeziet op het beheer van klantgegevens. Boetes kunnen oplopen tot maar liefst € 20 miljoen.
3. Check uw back-up
Een ander punt is uw back-up. U draait hem elke nacht, maar hoe weet u zeker dat de back-up geslaagd is? U controleert dit door eens in de zoveel tijd uw gegevens te herstellen. Allereerst ervaart u hoe lang het herstellen van gegevens ongeveer duurt. Ook komt u erachter wat er precies wordt meegenomen in de back-up. Betreft het alleen data of het volledige systeem? Dat laatste heeft de voorkeur, omdat u daarmee veel sneller weer in bedrijf bent na een calamiteit.
Wilt u zich voorbereiden op gevaren, dan is het de kunst om uw beveiligingssoftware up-to-date te houden én uw organisatie goed in te richten. Zo blijft u in bedrijf, wat er ook gebeurt. Heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes? Neem dan gerust contact met ons op.
Bron: http://www.atvalley.nl
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen
Wil je meer weten over het onderwerp security?
Neem dan contact op met Harrie de Jong