Vijf tips om veilig te werken op vakantie

vijf tips om veilig...

Ben je ondernemer, dan gaat het werk altijd door. Ook op vakantie. Je checkt af en toe je mail, controleert een offerte vanaf je strandbedje en beantwoordt vragen terwijl je op het terras zit. Die flexibiliteit is fijn, maar brengt tegelijkertijd risico’s met zich mee. Daarom delen we in deze blog vijf tips om veilig te werken op vakantie.

 

  1. Maak niet zomaar verbinding met een openbaar wifinetwerk

Heeft een restaurant of hotel een openbaar wifinetwerk, dan is de verleiding groot om verbinding te maken. Maar pas op: via een openbaar wifinetwerk kunnen anderen gemakkelijk toegang krijgen tot jouw laptop, tablet of smartphone. Voor je het weet ontstaat er een datalek en valt je vakantie in het water. Wil je toch online? Doe dit dan alleen als het openbare wifinetwerk is beveiligd met een wachtwoord. Moet je ergens inloggen, persoonlijke gegevens invullen of vertrouwelijke informatie versturen, schakel dan altijd over naar je 4G-verbinding.

 

  1. Gebruik een VPN-verbinding

Je kunt ook een VPN-verbinding gebruiken. Met deze privéverbinding weet je zeker dat je veilig online gaat, zelfs via een openbaar wifinetwerk. Omdat je een connectie maakt met het interne netwerk van kantoor, heb je bovendien toegang tot alle benodigde bestanden, applicaties en printers.

 

  1. Versleutel je laptop

Voordat je vertrekt is het verstandig om je laptop, tablet of smartphone te laten versleutelen. Raak je je apparaat kwijt of wordt hij gestolen, dan kun je hem op afstand op slot zetten. Op die manier voorkom je dat gegevens in verkeerde handen vallen.

 

  1. Installeer de zoekfunctie

Heb je de zoekfunctie op je tablet of smartphone nog niet geactiveerd? Vergeet dit dan niet te doen. De zoekfunctie maakt het mogelijk om je apparaat te traceren wanneer je ‘m kwijt bent. Op Android-toestellen heet de functie ‘Find my Droid’, op iOS-toestellen ‘Find my iPhone/iPad’. Met een viercijferige pincode is het zelfs mogelijk om je apparaat op afstand te vergrendelen of alle gegevens te wissen.

 

  1. Zet niets op social media

De laatste tip lijkt voor de hand liggend, maar is misschien wel het meest belangrijk: plaats op social media geen berichten over je vakantie. Doe je dit wel, dan vergroot je het risico op een inbraak. Ook kun je slachtoffer worden van social engineering. Hierbij gebruiken cybercriminelen informatie over bijvoorbeeld jouw vakantiebestemming om je via sms of e-mail te misleiden.

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp Microsoft 365?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?