Digitale oorlog: zo bescherm je jouw ICT-omgeving

digitale oorlog zo bescherm...

De oorlog in Oekraïne komt steeds dichterbij. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst meldde onlangs dat de Russen wereldwijd duizenden routers hebben gehackt voor hun digitale aanvalsnetwerk. Zowel grote bedrijven als kleine ondernemers werden getroffen. Niet vanwege banden met Defensie of de rijksoverheid, maar simpelweg omdat ze hun beveiliging niet op orde hadden. Het wordt nu dus nóg belangrijker om hier aandacht aan te besteden.

 

 Alles is tegenwoordig gedigitaliseerd, zelfs de oorlogsvoering. De Russische militaire inlichtingendienst GROe hackt routers om ze te kunnen gebruiken voor spionage, sabotage en beïnvloeding. Op dit moment is er geen reden tot paniek, omdat in Nederland ‘slechts’ tientallen slachtoffers zijn. Wel adviseren we om de beveiliging van je ICT-omgeving te controleren.

 

Beveiliging controleren

Je kunt de beveiliging van je ICT-omgeving controleren door onderstaande stappen te doorlopen. Wil je zeker weten dat je omgeving altijd en overal goed beschermd is, dan adviseren we je om over te stappen naar de online werkplek van Microsoft 365.

 Stap 1: systeem

  • Update je besturingssysteem, software en browser, zodat je de laatste versie gebruikt.
  • Installeer professionele antivirussoftware. Gratis varianten zijn niet meer voldoende.
  • Beveilig je modem.
  • Zorg voor een betrouwbare back-up in de cloud.

Stap 2: inloggen

  • Scherp de wachtwoordeisen aan.
  • Blokkeer het inloggen na drie mislukte pogingen.
  • Gebruik Multifactor Authentication Hierbij identificeren medewerkers zich niet alleen met een wachtwoord, maar ook met een unieke code per sms. Het is mogelijk om deze extra verificatie alleen toe te passen bij inlogpogingen vanaf buitenlandse locaties.

Stap 3: e-mails

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp security?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?