Mobile Device Management: een must bij gebruik van eigen apparaten

mobile device management een...

Vroeger stond je kantoorpand vol met lichtgrijze pc’s die, alleen al vanwege hun gewicht, geen kant op konden. Gingen ze ’s avonds uit, dan hoefde je nergens meer over na te denken. Deze tijd ligt inmiddels ver achter ons. De vaste pc’s zijn massaal ingeruild voor laptops die overal mee naartoe gaan. En krijg je geen mooie smartphone van je baas, dan gebruik je gewoon je eigen toestel. Maar hoe zit het dan met veiligheid? Welkom in de wereld van Mobile Device Management.

 

Wat is Mobile Device Management?

Bij Mobile Device Management achterhaal en beheer je de apparaten die medewerkers gebruiken voor hun werk. Via één applicatie heb je inzicht in alle laptops, tablets en smartphones. Doel is natuurlijk niet om medewerkers te controleren. Het gaat erom dat de gegevens en documenten op de apparaten goed beveiligd zijn. Blijkt dat de beveiliging tekortschiet, dan kun je indien nodig actie ondernemen.

 

Waarom is Mobile Device Management onmisbaar?

Mobile Device Management is onmisbaar sinds de introductie van BYOD en CYOD. Deze afkortingen staan voor Bring en Choose Your Own Device. In de praktijk betekent dit dat je, naast je smartphone van kantoor, bijvoorbeeld ook je eigen toestel zakelijk gebruikt. Of dat je aantekeningen maakt op je tablet van thuis. Hierdoor ontstaat een complex landschap van apparaten. Omdat je via deze apparaten toegang hebt tot allerlei zakelijke gegevens en documenten, ben je een doelwit voor cybercriminelen.

Welke informatie kan ik inzien?

Je kunt allerlei informatie inzien:

  • Via welke apparaten werken medewerkers met zakelijke applicaties?
  • Loggen medewerkers in met privéapparaten?
  • Is de software op deze apparaten up-to-date?
  • Draaien apparaten op de laatste versie van Windows of OS X?
  • Is de antivirussoftware nog actueel?
  • Waar bevinden de apparaten zich?

 

Welke acties kan ik ondernemen?

Er zijn verschillende manieren om de veiligheid te waarborgen. Je kunt:

  • het inloggen via onveilige apparaten blokkeren;
  • het inloggen via een niet-beveiligd draadloos netwerk blokkeren;
  • bepaalde functies uitzetten, zoals het delen van bestanden via Bluetooth;
  • bepaalde functies aanzetten, zoals het verplicht ontgrendelen met een wachtwoord;
  • onveilige applicaties of apparaten op afstand updaten;
  • gegevens of documenten op gestolen of verloren apparaten wissen.

 

Wie kan de werkzaamheden het best uitvoeren?

Mobile Device Management kun je op twee manieren regelen: je schakelt een IT-partner in of laat de werkzaamheden uitvoeren door je eigen IT-afdeling. Ook in dat laatste geval is het goed om een IT-partner te betrekken. Mobile Device Management gaat namelijk verder dan het installeren van de benodigde software. De echte winst zit ‘m in goede trainingen, zodat medewerkers zich bewust worden van de gevaren die het werken op verschillende apparaten met zich meebrengt.

 

Wat levert Mobile Device Management op?

Mobile Device Management levert direct resultaat op:

  • Je kunt apparaten een stuk sneller configureren en updaten. Om je een idee te geven: gemiddeld kost het zo’n zestig minuten om een nieuwe smartphone klaar te maken voor veilig zakelijk gebruik. Met Mobile Device Management beschik je over standaard instellingen en ben je in een paar minuten klaar. Hetzelfde geldt voor het up-to-date houden van apparaten.
  • Daarnaast beperk je het risico op een hack tot een minimum. Deze besparing valt niet uit te drukken in euro’s, maar een blik op de cijfers zegt genoeg. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report werd in 2019 maar liefst 68 procent van de Nederlandse bedrijven slachtoffer van cybercriminaliteit. Een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen dit nog 50 procent was. De gemiddelde schade lag rond de € 300.000.

Met Mobile Device Management werk je veilig, maar ben je helaas niet honderd procent beschermd tegen cybercriminaliteit. Eén onzekere factor blijft namelijk altijd bestaan: de mens. Wijs medewerkers daarom op de risico’s en leg uit wat ze kunnen doen om veilig te werken. Ze zullen dan ook beter begrijpen waarom bepaalde dingen wel of juist niet mogen. En wie weet komen ze zelf met verbeterpunten!

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp Mobile Device Management?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?