Online werkplek: misverstanden versus het echte verhaal

online werkplek misverstanden versus...

Over de online werkplek bestaan veel misverstanden. Hierdoor stellen veel ondernemers de overstap naar de cloud uit. Behoor jij tot die groep? In deze blog maken we een eind aan de misverstanden rondom de online werkplek en lees je hoe het echt zit.

 

“Ik kan alleen aan het werk als ik verbonden ben met internet”

Is je online werkplek gebaseerd op Microsoft 365, dan kun je altijd aan het werk. Applicaties als Word, Excel en PowerPoint zijn namelijk lokaal te installeren. In dat geval heb je geen internetverbinding nodig.

 

“Een online werkplek is soms niet beschikbaar”

Tegenwoordig komt dit vrijwel nooit meer voor. De kwaliteit van het internet in Nederland ligt zo hoog, dat je altijd toegang hebt tot de cloud. Daar bovenop kun je in een Service Level Agreement afspraken maken over de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de online werkplek.

 

“Een online werkplek is traag”

Het tegenovergestelde is waar: bij een online werkplek wordt de capaciteit exact op jouw situatie afgestemd, waardoor je verzekerd bent van een omgeving die goed presteert. Bovendien vindt er continu monitoring plaats. Dreigt de online werkplek traag te worden, dan krijg je een melding en kun je de capaciteit verhogen.

 

“Mijn data ligt op straat”

Dat risico verklein je juist als je overstapt naar een online werkplek. Updates worden centraal uitgevoerd, waardoor de omgeving altijd optimaal beveiligd is tegen actuele gevaren. Bovendien zijn rondslingerende usb-sticks verleden tijd, omdat je altijd en overal bij je data kunt.

 

“Ik moet alles overzetten naar de cloud”

Dat is niet nodig. Je kunt ook op een hybride manier werken. Dit betekent dat je gebruikmaakt van de cloud, maar ook van een lokale server. In deze situatie bepaal je zelf op welke plek je data opslaat en waar de applicaties draaien.

 

“Aan Dropbox en WeTransfer heb ik genoeg”

In theorie kom je een heel eind met deze cloudapplicaties. Ze zijn gratis en gemakkelijk in gebruik. Tegelijkertijd brengen ze beveiligingsrisico’s met zich mee: je weet niet wat er gebeurt met de gegevens die je via deze applicaties opslaat en verstuurt.

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp printen?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?