Pas op voor corona-phishing

pas op voor corona...

Het zijn gouden tijden voor internetcriminelen. Nu we met z’n allen thuis werken, worden er massaal phishing mails en virussen verspreid. Waar moet je op letten?

 

Phishing mails van het RIVM

Er gaan phishing mails rond, zogenaamd van het RIVM, waarin informatie staat over het coronavirus. Open je de bijlage, dan worden al je gegevens versleuteld en moet je betalen om ze terug te krijgen. Zoek je betrouwbare informatie over het coronavirus, dan kun je het best zelf de website van het RIVM bezoeken.

 

Mails van de directie

Werk je thuis, dan ben je een gemakkelijk doelwit. Krijg je een mail van de directie? Let dan goed op. Het kan zomaar zijn dat dit geen mail is van de directie, maar van internetcriminelen. Klik je op de link, dan geef je hen toegang tot het bedrijfsnetwerk.

 

Berichten van je bank

Ook kun je mails en sms’jes krijgen van je bank. De kans is groot dat deze berichten vals zijn. Je moet bijvoorbeeld je gegevens invullen op een nepwebsite om een antibacteriële betaalpas te ontvangen. In werkelijkheid geef je internetcriminelen op deze manier toegang tot jouw bankrekening.

 

Nep-app

Ben je benieuwd hoe het coronavirus zich verspreidt? Download dan niet de eerste de beste Android-app. Er zijn namelijk apps in omloop die de bestanden op je smartphone versleutelen. De app werkt alleen bij oudere, minder goed beveiligde Android-versies en is alleen buiten de Google Play Store om te downloaden. Ondanks dat raden we je aan om op te blijven letten.

 

Samengevat: ontvang je een mail, check dan altijd de afzender. Twijfel je, ga dan nergens op in. Klik niet op linkjes, open geen bijlagen en laat niet zomaar je gegevens achter. Maak daarnaast melding van de phishing mail bij de persoon die verantwoordelijk is voor de ICT binnen je organisatie.

 

Bron: Consumentenbond

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp online vergaderen?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?