Komt een hacker bij de ondernemer

komt een hacker bij...

Komt een hacker bij de ondernemer. Hij steekt vrolijk zijn hand op en zegt: “De deur staat open, dus ik kijk even wat hier te halen valt.” Het klinkt als een mop, maar dat is het niet. Mkb-ondernemers blijken hun digitale omgeving zo slecht te beveiligen, dat maar liefst 43 procent van de cyberaanvallen bij hen plaatsvindt. En dat terwijl het risico op een aanval eenvoudig te verkleinen is.

 

Dat hackers steeds slimmer worden, klopt. Maar aan de andere kant ligt er nog een veel groter gevaar op de loer: onderschatting. We staan er niet bij stil dat hackers net zo werken als klassieke inbrekers: zien ze een manier om binnen te komen, dan grijpen ze hun kans.

 

Hoe komt een hacker binnen?

Hackers komen in je systeem via verouderde software, geïnfecteerde e-mails en onveilige wachtwoorden. Eenmaal binnen hebben ze toegang tot al je gegevens. Met een beetje pech leggen ze zelfs je bedrijfsprocessen stil. Pas als je betaalt, kun je weer verder. En vaak is dat zelfs nog maar de vraag.

 

Hoe blokkeer ik de toegang?

Je kunt hackers eenvoudig de toegang blokkeren:

  • Installeer beveiligingssoftware om spam, virussen en aanvallen tegen te gaan.
  • Update beveiligingssoftware regelmatig, zodat je beschermd blijft tegen de nieuwste gevaren.
  • Versleutel gevoelige gegevens die je per mail verstuurt.
  • Gebruik multifactor authentication en appwachtwoorden.

 

Waar moet ik beginnen?

Of beveiligingsmaatregelen werken, hangt af van jou en je medewerkers. Het is belangrijk dat iedereen de gevaren kent en zich aan de maatregelen houdt. Eén foutje kan al fataal zijn: klik je in een e-mail op een geïnfecteerde link, dan staat dat gelijk aan een deur die je vergeet op slot te draaien. Wil je beveiligingsmaatregelen nemen of medewerkers trainen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag.

​Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen

Wil je meer weten over het onderwerp security?

Neem dan contact op met Harrie de Jong

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk

Op de hoogte blijven?